NOVI CITROËN Ë-BERLINGO

ELEKTRIČNA VERZIJA VOZILA ZA VIŠENAMENSKU UPOTREBU
NOVI CITROËN Ë-BERLINGO
  • U novom Citroën-u ë-Berlingo svi ljubitelji aktivnog života će pronaći idealnog partnera, istovremeno funkcionalnog i polivalentnog, kako bi uživali uz pogodnosti električnog motora u svim svojim aktivnostima.
  • Elektrifikacija Berlinga donosi mekoću i tišinu električnog motora sa autonomijom do 280 km* (WLTP ciklus).
  • Sve funkcije Berlinga beskompromisno se prilagođavaju potrebama korisnika, kao što su unutrašnja zapremina, modularnost i praktičnost. ë-Berlingo je dostupan u 2 dužine koje mogu da prime do 7 osoba. Sačuvao je prostranost u kabini, 3 nezavisna zadnja sedišta, multifunkcionalni krov Modutop®, i zadnji prozor koji može da se otvori.
  • Vožnja je olakšana prikazom na HD ekranu od 10’’ u visini očiju na kojem su sve informacije koje su korisne vozaču i putnicima.

Citroën je 1996. kreirao višenamenska vozila i na taj način osnovao društvo koje je vezano za karakter, praktičnost i modularnost Berlinga. Kompaktna silueta i prostrana unutrašnjost odgovaraju kupcima koji imaju potrebu za slobodnim prostorom. Ovaj argument pojačava atraktivnost Berlinga u segmentu gde je takva ponuda retka. Dolazak električne verzije predstavlja glavnu prekretnicu. Električna verzija je savremeni odgovor za kupce koji vole njegov izgled, koji se brinu o životnoj sredini i koji vode računa o svom budžetu. Rešenje koje donosi kombinuje korisno sa prijatnim, uzimajući najbolje od električne tehnologije, i pruža dodatnu bezbrižnost i mekoću uz sve funkcionalnosti Berlinga.

Slika 1

Ë-BERLINGO: GENERATOR ZADOVOLJSTVA I SLOBODE

SMIRENA VOŽNJA U ELEKTRIČNOM REŽIMU

Sa ë-Berlingom putnici mogu da se opuste tokom svake vožnje. Kretanje vozila je veoma glatko zahvaljujući odmah dostupnom obrtnom momentu i linearnom ubrzanju bez promene brzine.

Električni motor ne stvara nikakvu buku niti vibracije. Ovi kvaliteti su dopunjeni komforom u kabini, preko visokih sedišta, mekog upravljanja i prečnika radijusa okretanja od 10,80 m.

Električni motor upravlja pogonom u skladu sa odabranim režimom i uslovima vožnje. Njegova snaga od 136 ks/260 Nm mu omogućava da dostigne maksimalnu brzinu od 135 km/h koji god režim da se koristi. Vozač može da bira različite režime preko prekidača povezanog sa posebnom komandom ë-Toggle:

  • Normal– 80 kW/210 Nm : pruža najbolji odnos između autonomije i dinamičkih performansi,
  • Eco– 60 kW/180 Nm : omogućava optimalnu potrošnju energije smanjenjem kapaciteta grejanja i klima uređaja, ali bez isključivanja ili ograničavanja obrtnog momenta i snage motora,
  • Power- 100 kW/260 Nm: omogućava kapacitet vozila za veće zadovoljstvo u vožnji i performanse u slučaju maksimalnog opterećenja.

AUTONOMIJA KOJA PRUŽA SLOBODU POKRETA

Kupci višenamenskog vozila traže mogućnost da zadovolje svoje mnogobrojne aktivnosti, pa im je potrebno vozilo koje može da ih prati, bilo da se radi o kratkim ili dugim putovanjima. ë-Berlingo je kameleon koji se prilagođava svim njihovim potrebama.  On može da pristupi i centru grada sa ograničenom vožnjom, ali i da ode na dugo putovanje. Sa litijum-jonskom baterijom od 50 kWh, ë-Berlingo može da pređe do 280 km (1).

*Vrednosti u fazi homologacije

Da bi se povećala autonomija, pogonski sklop ë-Berlinga regeneriše energiju tokom kočenja ili usporavanja vozila. Nakon uključivanja dugmeta B na centralnoj konzoli, pokreće se ubrzana proizvodnja električne energije. Baterija, koja se nalazi ispod sedišta i poda u prtljažniku, ne utiče na korisnu zapreminu. Ona skladišti i daje energiju koja je potrebna za rad električnog motora, za grejanje i klima uređaj. Nivo napunjenosti baterije može da se prati na instrument tabli.

Slika 3

LAKO PUNJENJE I SMANJENI TROŠKOVI       

Kupac ovog modela često ima kuću i lakši pristup punjenju. Postoje tri rešenja za punjenje. Utičnica Green’up omogućava punjenje baterije tokom noći tako da je vozilo spremno za vožnju sledećeg dana.

  • Za punjenje na kućnoj utičnici, potreban je kabl režima 2 (dostupan je u seriji u Francuskoj) za korišćenje kod kuće, na radnom mestu ili na parkingu. Ovaj način punjenja je kompatibilan sa klasičnom utičnicom od 8A ili sa snažnijom utičnicom od 16A (jedinica + Green’Up utičnica), gde se punjenje vrši za duplo manje vremena, tako da se baterija napuni 100% za manje od 15h.
  • Za brže privatno ili javno punjenje, potrebno je instaliranje Wallbox stanice za punjenje, snage od 3,7 do 22 kW, i kabl režima 3 (opcija). Baterija se puni od 0 do 100% za 7 i po sati (jednofazni Wall Box od 7,4kW) ili za 5 sati (trofazni Wall Box od 11kW).
  • Veoma brzo punjenje na javnoj stanici za punjenje do 100 kW može da se izvede uz kabl režima 4, koji je integrisan u stanicu za punjenje. Baterija od 50 kWh može da se napuni do 80% za 30 minuta. ë-Berlingo ima najkraće vreme punjenja u svom segmentu.

Višenamenska vozila su praktična, ali ne pogoduju aerodinamičnosti. Elektrifikacija omogućava smanjenje zagađenja životne sredine, kao i troškova korišćenja. Ovaj kriterijum je veoma važan za kupce koji imaju ograničeni budžet. Nema menjanja ulja, filtera za vazduh, filtera za gorivo, itd. Njegovo održavanje je 30% jeftinije od održavanja modela sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, a potrošnja je smanjena: ë-Berlingo, u proseku troši, 18 kWh za 100 km, što košta 3 €.

Pored ovoga, ë-Berlingo nudi odloženo punjenje, dok je struja jeftinija, kao i programiranje temperature u kabini, koje omogućava podešavanje temperature u kabini dok se vozilo puni, tako da se baterija ne troši tokom prvih kilometara vožnje.

KORISNE USLUGE ZA BEZBRIŽAN ŽIVOT SA ELEKTRIČNIM POGONOM

Zahvaljujući aplikaciji My Citroën, moguće je da se na daljinu preko smartfona ili tableta vidi status napunjenost i autonomija vozila, da se upravlja programiranjem temperature u kabini i programira odloženo punjenje. Ovim podešavanjima može da se pristupi sa ekrana na dodir u vozilu preko konektovane navigacije, u meniju « Energija ». Ovaj postupak može da se izvrši sa kućnim (režim 2) ili snažnijim utičnicama (režim 3) i može da se promeni u bilo kom trenutku.

DIZAJN: MOGUĆNOST IZBORA ENERGIJE, JEDINSTVENI KARAKTER

Spolja, Citroënova strategija je da kupac izabere energiju u skladu sa svojim korišćenjem. ë-Berlingo se razlikuje po monogramu « ë », simbolu električnog pogona, koji se nalazi na prednjoj maski sa redizajniranim logotipom u bočnim štitnicima Airbump®. Otvor za punjenje se nalazi na mestu otvora za sipanje goriva.

Unutra, sve je dizajnirano da bi se olakšalo korišćenje novog Citroëna ë-Berlinga. Na centralnoj konzoli se nalazi prekidač ë-Toggle za upravljanjem menjačem pomoću funkcija Park, Rear, Neutral, Drive i Break, kao i dugme za aktiviranje jednog od 3 režima vožnje: Eco, Normal i Power.

Ekran na dodir od 8’’ ë-Berlinga u svom meniju ima rubriku « Energija », u kojoj je moguće pristupiti posebnim podešavanjima za električna vozila, poput protoka energije, statistike potrošnje goriva, aktiviranje odloženog punjenja ili programiranje temperature u kabini. Dostupan je i HD digitalni ekran od 10’’ (u seriji na verziji Feel Pack) za optimalni prikaz i moderni i brzi prikaz informacija korisnih za pomoć u vožnji i za navigaciju. Kupac može da prilagodi ekran svojim potrebama, pa da istakne navigaciju, informacije o protoku energije ili pomoć u vožnji.

Ë-BERLINGO: DRAGI ČLAN PORODICE

ë-Berlingo, uzor u segmentu višenamenskih vozila, zadržava adute i inovacije koje su činile njegov uspeh tokom generacija. Kao deo programa Citroën Advanced Comfort®, ovaj model nudi prostranost, modularnost i osvetljenje za pojačano bezbrižno iskustvo u kabini, sa 5 ili 7 osoba.

DVE SILUETE ZA MALO I VELIKO DRUŠTVO

Novi Citroën ë-Berlingo, koji ima sve prednosti verzije sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, nudi kompaktne dimenzije kako bi upravljanje bilo lakše. Može da primi do 7 osoba.

Kupac može da izabere dužinu svog vozila: kratka M verzija od 4,40 m i duga XL verzija od 4,75 m (35 cm više između međuosovinskog rastojanja i zadnjeg prepusta). Zahvaljujući visini manjoj od 1,90m, može da se parkira na svim parkinzima.

MAKSIMALNO ISKORIŠĆENA UNUTRAŠNJOST ZA UŽIVANJE U KABINI

Svima onima kojima je potreban prostor za njihove aktivnosti ili zabavu (izleti, avanture, aktivnosti na otvorenom…) potrebna je i prostranost u vozilu kojim svakodnevno prevoze više putnika, sportsku opremu ili prtljag. U tom duhu je dizajnirana električna verzija našeg višenamenskog vozila, jer našim kupcima želimo da pružimo ono što žele: maštovito vozilo sa prvoklasnom prostranošću i funkcionalnošću, za lak i udoban boravak u kabini.

LAK PRISTUP

Jednostavan pristup unutrašnjosti ë-Berlinga pružaju dvoje širokih, bočnih kliznih vrata sa električnim podizačima stakala, velika vrata prtljažnika, koja su praktična za utovar i istovar teških i velikih pretmeta, poput prtljaga, i zatamnjeni zadnji prozor, u kombinaciji sa pregradom za prtljag, zahvaljujući kojoj možemo lako da stavimo ili izvadimo stvari bez potrebe da se prtljažnik  otvara, ili kada nema dovoljno prostora za otvaranje vrata.

PROSTRANOST     

ë-Berlingo nudi svojim putnicima najviše prostora u svom segmentu, kako bi se oni dobro osećali u kabini. XL verzija ima veliku kabinu zapremine do 4000 litara i tovarni prostor dužine od 3,05 m sa dovoljno prostora za kolena. Prtljažnik ima ima zapreminu do 2126 litara.

MODULARNOST

ë-Berlingo je podesiv poput elementa nameštaja, tako da može da se redizajnira po želji i omogućava puno slobode u svakodnevnoj upotrebi: u zavisnosti od verzije, može da prevozi 5 do 7 osoba i da oslobodi maksimalni prostor za prevoz teških i velikih predmeta.

U 2. redu, tri prava nezavisna zadnja sedišta iste veličine nude putnicima puno prostora za kolena (156 mm). Sedišta mogu da se preklope posebno ili zajedno, tako da lako možete da dobijete željeni raspored, sve do ravnog poda.

Preklapanjem suvozačevog sedišta, dobijamo potpuno ravni pod, pa utovarna dužina dostiže do 2,70 m sa M verzijom i 3,05 sa XL verzijom, što je idealno za prevoz dugih predmeta.

U 3. redu, dva sedišta mogu da se skinu. U XL verziji su postavljena na šine i mogu da se pomeraju do 130 mm tako da možete da  birate između zapremine prtljažnika i prostora za putnike.

Pregrada za prtljag može da se postavi u gornji ili srednji položaj za podelu tovarnog prostora. Ona može da ponese do  25 kg tereta kojem lako može da se pristupi preko zadnjeg prozora. Ova praktična pregrada može da se skloni iza sedišta drugog reda (zavisno od verzije).

PREGRADE 

ë-Berlingo ima optimalnu zapreminu za skladištenje sa 167 litara i sa velikim prostorom za prtljag – 775 litara sa M verzijom i 1050 litara sa XL verzijom (konfiguracija  sa 5 mesta). Putnici mogu maksimalno da iskoriste prostor za odlaganje tako da, za još veću udobnost, ne moraju da drže stvari kod nogu. Ovo je pravi funkcionalni «namešteni stan» u kom se putnici dobro osećaju i gde svaki predmet lako nalazi svoje mesto.

Među 26 pregrada, nalazi se i Modutop®, maštoviti deo našeg višenamenskog vozila, koji nudi čak 92 litra zapremine na izuzetno praktičnim pregradama koje su na dohvat ruke. Sastoji se od prostora za odlaganje od 60 litara, ispod krova, gde mogu da stanu predmeti do 10 kg, a kojima može da se pristupi sa sedišta u 2.redu ili iz prtljažnika kada je zadnji prozor otvoren, kao i od providnog luka sa pregradama, koji se proteže po dužini plafona i kroz koji putnici mogu da vide šta se tamo nalazi.

SVETLA KABINA

U unutrašnjosti ë-Berlinga, putnicima je na raspolaganju prava svetlosna terapija, tako da  svi ostaju dobre volje čak i pri dugim putovanjima. Velike staklene površine do 6,40 m2, uključujući vetrobran i veliki stakleni panoramski krov, propuštaju puno prijatne prirodne svetlosti. Ako je potrebno, krov može da se prekrije električnim štitnikom od sunca. Za noćnu vožnju, Citroën je, u ë-Berlingo, instalirao pojedinačne lampe za čitanje za udobnost putnika na zadnjim mestima i  ambijentalno osvetljenje na luku za odlaganje stvari, koje emituje prigušeno svetlo za topao ambijent.

KORISNE TEHNOLOGIJE ZA SMIRENOST

POMOĆ U VOŽNJI I UPRAVLJANJU

ë-Berlingo nudi 18 korisnih tehnologija koje, svakodnevno, pružaju bezbrižnu i sigurnu vožnju.

Za lakšu vožnju, ë-Berlingo, između ostalog, nudi otvaranje i pokretanje vozila bez ključa, prikaz u boji u visini očiju (jedinstveno u segmentu), pomoć pri kretanju na uzbrdici, pomoć pri parkiranju, kameru za kretanje unazad sa funkcijom  Top Rear Vision, automatsku zamenu dugih i kratkih svetala, električnu parkirnu kočnicu, tempomat i limitator brzine, i Park Assist, sistem koji omogućava automatsko otkrivanje da li je prostor za parkiranje dovoljno veliki za bezbedno parkiranje.

Za dodatnu sigurnost, on ima i Active Safety Brake, aktivno upozorenje o neželjenom prelasku preko linije, upozorenje na vozačevu nepažnju, upozorenje na opasnost od sudara, Coffee Break Alerte, kontrolu stabilnosti prikolice, Grip Control + Hill Assist Descent, prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova sa ograničenjem brzine, ili sistem za nadzor mrtvog ugla.

4 KONEKTOVANE TEHNOLOGIJE

Novi Citroën ë-Berlingo Van nudi 3 konektovane  ponude za bezbednost i udobnost svih putnika. Ove ponude čine deo programa Citroën Advanced Comfort® i osmislene su da se olakša pristup konektovanim uslugama, koje treba da budu brze i intuitivne.

CONNECT ASSIST

Za sigurnost vozača i putnika, novi Citroën ë-Berlingo Van ima Asistenciju & SOS.

Automatski poziv ili ručno pritiskanje dugmeta « Asistencija »: ukoliko je potrebno, ova usluga omogućava vozaču da uspostavi vezu sa specijalizovanim call centrom.

Connect Assist pruža pristup podacima o vozilu, kao što su status punjenja, automnomija, odloženo punjenje, programiranje temperature u kabini, mesto parkiranja, kilometraža, sledeći servis. Povezivanje i prikaz informacija se odvija putem aplikacije My Citroën.

CONNECT NAV

Touchscreen navigacija Connect Nav omogućava i glasovno upravljanje, kao i uspostavljanje veze sa navigacionim sistemom, telefonom i radiom.  Povezana je sa konektovanim uslugama. TomTom Traffic pruža informacije o saobraćaju u realnom vremenu i uvek pronalazi najbolju rutu. Ponuđeni su i lokacija i cene pumpi i parkinga, informacije o vremenskoj prognozi i lokalne tačke od interesa.

CONNECT PLAY

Tehnologija Mirror Screen, kompatibilna sa aplikacijama Apple CarPlay™ i Android Auto, omogućava vozaču da se poveže sa smartfonom i da kopira njegov ekran na ekran vozila. Takođe je moguće da se pristupi sadržaju multimedija tako da se, lako i direktno upravlja pametnim telefonom I njegovim kompatibilnim aplikacijama sa ekrana na dodir u vozilu.

Pionir u polju višenamenskih vozila od 1996. godine, Citroën širi svoju ponudu dopunjujući je električnom verzijom Berlinga koji svoj komercijalni uspeh duguje kabini koja može da se podešava, izuzetnim kapacitetima za skladištenje i pregradama. Izuzetno prijatno vozilo za porodicu i prijatelje, ë-Berlingo je spreman da podrži njihov veoma aktivni svakodnevni život.