CITROEN C5 X

ČAROBNA KOMBINACIJA LIMUZINE, KARAVANA I SUV-A KROZ SAVRŠEN DIZAJN
CITROEN C5 X
  • Citroën se vraća segmentu pravih putničkih limuzina sa inovativnim modelom koji se nalazi između limuzine, karavana i SUV-a.
  • C5 X je koncept koji je promenama okrenut prema budućnosti i od koga klijenti očekuju polivalentnost, različitost i savremenost. i koji donosi najbolje iz različitih svetova, bez potrebe da se ičega odrekne.
  • Novitet je koji donosi mešanje žanrova, što je danas prisutno svuda, ne samo u auto industriji.
  • Namere ove hibridizacije su opisane kroz nove tendencije u svetu mode i zabave.
  • Rezultat je model odvažnog stila sa svojim identitetom i doslednošću. Model koji nas poziva na put i koji se razlikuje. Ukratko, najbolje od Citroën filozofije.

« Sa modelom C5 X, Citroën obnavlja mogućnost putovanja u elegantnom, prefinjenom automobilu koji je spreman da krene u bezbedno istraživanje sveta. » Vensan Kobe.
Sa C5 X-om Citroën se vraća segmentu pravih putničkih limuzina sa suverenim modelom koji unosi inovacije u tradicionalni segment premijum modela. Veliki izazov za Citroënove dizajnere koji su uspeli da daju doslednost i karakter ovoj limuzini «nove generacije» koja predstavlja spoj različitih detalja kako bi se što bolje odgovorilo na povećana očekivanja klijenata.

Kroz izbalansirane proporcije kombinuje karakteristične stilske elemente različitih silueta D segmenta. C5 X se povezuje sa legendarnim i prestižnim Citroënovim siluetama, a zategnute i sportske linije stvaraju fluidnu, dinamičnu i elegantnu siluetu koja spaja najbolje od tri različita sveta: status i eleganciju limuzine, dinamičnost i polivalentnost karavana i savremenost i robusnost SUV-a.

CL 21.009.001

C5 X: ZA ZADOVOLJSTVO KLIJENATA

 « Želja za polivalentnim hibridnim modelima koji izlaze iz unapred određenih kodova, to je nešto što proizilazi iz studija kojima se bavimo u drugim sektorima. Na primer, možemo da pričamo o uspehu koji u velikim gradovima imaju hibridni prostori koji se koriste za proslave, za druženje, prostori za decu i porodicu, kao i za mlade koji se druže sa prijateljima. »  Sesil Bato, zamenik direktora na institutu Bren Vali.

Citroën se prilagođava društvu u razvoju i potrošačima kojima višenamenske stvari omogućavaju da se ne odriču ničega. To su proizvodi koji počivaju na potpuno savremenim inovativnim idejama. C5 X Citroën potpuno odgovara na mnogobrojne zahteve klijenata u vezi sa pravim putničkim limuzinama koje nude savremeniju i funkcionalniju alternativu : limuzina, karavan i SUV.

CL 21.009.003

 

C5 X: ODGOVOR NA NOVE IZAZOVE TRŽIŠTA U TRANZICIJI

Već nekoliko godina limuzina nije jedina silueta koja predstavlja prestiž i poziv u avanturu. SUV i karavan su takođe osvojili klijente koji traže više praktičnosti i još izraženiji karakter.

U Evropi, u 2020. godini, SUV predstavlja najprodavaniji oblik D segmenta sa 29,3% novoregistrovanih vozila u odnosu na 27,5% karavana i 21,6% limuzina*.

Već nekoliko godina, modeli D segmenta se menjaju. Menjaju se i potrebe klijenata: oni, danas traže vozilo koje zadovoljava i emocionalna i funkcionalna očekivanja. Tradicionalno, klijenti limuzina žele da voze vozilo koje im omogućava da se istaknu na putu, vozilo koje je moderno i po stilu i po ugrađenim tehnologijama. Klijenti danas, očekuju i da njihovo vozilo bude praktično, prostrano, svestrano, robusno i sa velikom zapreminom tovarnog prostora. U potrazi su za alternativnim ponudama i za novim oblikom modernog.

Tokom projektovanja C5 X Citroën je nastojao da odgovori na sva ta očekivanja. Frederik Anžibo, dizajner eksterijera C5 X, dizajnirao je vozilo koje « predstavlja alhemiju svestranosti, bezbednosti i lepote, uzimajući u obzir ekonomske i ekološke zahteve ». C5 X je vrhunac ovog rada, novi i odvažni koncept koji se nalazi na raskrsnici između elegancije limuzine, praktičnosti karavana i savremenosti SUV-a.

Ovaj Citroënov odgovor savršeno odgovara novom načinu života kojem klijenti teže. Sesil Bato zapaža ovu tendenciju u svim sektorima: « Ne želimo više da se zatvaramo u samo jednu ulogu. Ušli smo u eru svestranog načina života, mešovitog načina rada. I ostali domeni se otvaraju višenamenskoj upotrebi proizvoda. Jedna stvar može da se koristi za više namena, a moda je za to dobar primer. Luksuzni brendovi se spajaju sa uličnom modom; gubi se granica između muške i ženske mode. Došli smo danas do prave hibridizacije želja ».

Ulog C5 X-a leži u njegovoj sposobnosti da se nalazi na raskrsnici puteva i da odgovara na zahteve klijenata, na koje utiču različite stvari. U svetu koji se brzo menja, Citroën nudi čarobnu kombinaciju koja spaja najbolje od različitih modela.

CL 21.009.013

 

ODVAŽNA MEŠAVINA INOVATIVNOG I PREFINJENOG VOZILA

Citroën nije mogao da se na konvencionalni način vrati u segment pravih putničkih limuzina. Uz C5 X Citroën se vraća sa radikalno drugačijim, raznovrsnim modelom.

CL 21.009.020

 

DINAMIKA JEDNE ELEGANTNE, STATUSNE I TAKO CITROËNOVE LIMUZINE

Izjava Frederik Anžiboa, dizajnera C5 X : « Izduženi tip kabine, dugi spojleri na zadnjem delu vozila, kao i sve što je rađeno na horizontali, poput izduženih bočnih prozora, predstavljaju karakteristične primere iz sveta limuzina ».

Silueta C5 X je snažna sa poboljšanom aerodinamikom za smanjenu potrošnju. Profil crpi inspiraciju iz aeronautike i ima jedinstvene proporcije. Dinamičnost siluete je pojačana zategnutim i snažnim detaljima. Dugački poklopac motora i visoki središnji pojas deo su novog oblika Citroën limuzina i pružaju dinamiku, robustan izgled i različitost.

Oko lukova točkova, precizni i originalni ramovi pojačavaju karakter vozila. Oni ističu točkove velikog prečnika i igraju ulogu u protoku vazduha duž šasije. Točkovi prečnika od 720 mm su opremljeni pneumaticima Tall & Narrow od 19’’. Alu felne od 19’’ Aero X imaju sjajne crne aerodinamične ukrasne detalje koji usmeravaju protok vazduha uz efekat turbine kako bi se smanjio aerodinamični otpor, a, samim tim i potrošnja goriva.

Izdužena linija krova se završava gornjim aerodinamičnim spojlerom na kome se brižljivo radilo. Hromirani detalj ugrađen u prozore na C stubu vizuelno produžava gornje hromirane trake prozora kako bi se povezala celina. Crni sjajni stubovi vetrobrana i prozora pružaju kontinuitet zastakljenosti od 360° oko vozila i pojačavaju status C5 X-a stvarajući utisak da je u pitanju lebdeći krov.  Ukoliko klijent to želi, krov može da bude u crnoj Perla Nera boji, čime se dodatno naglašava negovan izgled vozila.

CL 21.009.025

 

MODERANI I TEHNOLOŠKI PREDNJI DEO

Prednji deo sa svetlosnim potpisom u V, koji je karakterističan za novi Citroënov identitet, potvrđuje na C5 X svoje mesto u segmentu pravih putničkih limuzina. Za još prepoznatljiviji identitet ovaj svetlosni potpis u V prikazuje se i na svetlosnom potpisu pozadi. Na prednjem delu dominiraju hrom i crna sjajna boja, čime se C5 X potvrđuje u svom segmentu. Gornji ševroni naglašavaju kraj poklopca motora i prostiru se do LED dnevnih svetala, čime se povećava doživljaj širine prednjeg dela. Donji ševroni se protežu do LED prednjih svetala i do dnevnih svetala za tehnološki prefinjen izgled. Svetlosni potpis C5 X je precizan i očigledno je da je detaljima posvećeno puno pažnje. Krilca stvaraju grafički motiv u obliku ševrona u prednjim svetlima, čime se ističe pogled vozila i pojačava potpis. Ova krilca se nalaze i na zadnjem svetlosnom potpisu.

Poklopac je brižljivo dizajniran, horizontalan je i postavljen dosta nisko. Ima bočna udubljenja, poput onih na Citroënima C4 ili C5 Aircross, koja naglašavaju robustan izgled prednjeg dela.

Donji ulaz za vazduh, istaknut hromiranom lajsnom. Ima veoma geometrijski dizajn inspirisan ševronima kojim se naglašava glavni radar koji se koristi za pomoć u vožnji.

CL 21.009.051

 

MOĆNI ZADNJI DEO KOJI KOMBINUJE ELEGANCIJU I PRAKTIČNOST

«Veliki prtljažnik i njegov široki pristup podsećaju na izgled karavana »  Frederik Anžibo.

Zadnji deo C5 X istovremeno izražava i snagu i eleganciju. Spojler u gornjem delu, koji vizuelno izdužuje vozilo i zadnji veoma fluidni prozor daju ovom vozilu snažni i dinamični karakter.

Oble linije u donjem delu zadnjeg dela C5 X-a savršeno su u skladu sa Citroënovim limuzinama. Neki detalji, kao što su oštre linije oko registarske tablice i na braniku, motiv ševrona u donjem delu i hromirani ukrasi oko mačijih očiju pojačavaju širinu vozila i omogućavaju mu da dominira putem.

Zadnja 3D LED svetla su horizontalno izdužena i podižu se uz bočne strane kako bi dodatno istakla zadnji deo vozila. Ova stilska sinteza zadnjeg dela C5 X omogućava da se odgovori na zahteve klijenata i po pitanju zapremine i po pitanju praktičnosti. Poklopac ima široki i funkcionalni otvor sa niskim pragom utovara za jednostavnu i praktičnu svakodnevnu upotrebu. Ispod njega je crni sjajni spojler koji pruža oslonac i stabilnost pri kočenju. Ovo rešenje je, istovremeno, lepo i korisno, a već je iskorišćeno za mnogobrojnim Citroënima, od CX-a, preko XM-a, do C6.

CL 21.009.054

 

PODIGNUTI POLOŽAJ I STILSKI KODOVI SUV-A

« Od SUV-a, pozajmljuje izgled « up on the road », taj podignuti položaj koji daje utisak zaštite i čvrstine. Način na koji su obrađene bočne strane i obrisi stvaraju robusnost koju nalazimo kod SUV-ova »  Frederik Anžibo.

C5 X ima crne mat donje štitnike oko vozila, koji asociraju na SUV i koji naglašavaju utisak robusnosti i čvrstoće. Profil C5 X sadrži mnoge kodove SUV-a: podignuti položaj, velike točkove od 720 mm, viši položaj za vožnju u odnosu sa tradicionalne limuzine i crne mat štitnike oko vozila koji stvaraju utisak robusnosti i čvrstoće.

CL 21.009.052

 

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE :

Dimenzije:

Dužina: 4 805 mm

Širina: 1 865 mm

Visina : 1 485 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2 785 mm

Edinstvena konceptna zasnova: moderna in inovativna oblika karoserije

 

Oblika karoserije vozila C5 X nemudoma opozori na svoje izrazne linije, vzdržljivo zasnovo in razkošen videz, poleg tega pa zagotavlja tudi stabilno lego na cesti. Njena izrazna silhueta bo spreobrnila uveljavljene stilske zapovedi segmenta D, zlasti s prtljažnimi vrati, v katerih se prepletata petvratna limuzina in karavan, temu pa se pridružujejo še izjemno privlačni elementi SUV-ja. Pri tej povsem novi obliki karoserije je bila posebna pozornost posvečena aerodinamičnosti.

 

Dolg pokrov motornega prostora, tekoče in aerodinamične linije, visoke bočne linije in neprekinjena linija nad zadnjimi kolesi poskrbijo za prepoznavnost in dinamičnost vozila, poleg tega pa spominjajo tudi na različna vozila, ki so zaznamovala zgodovino vozil visokega razreda znamke Citroën. Njegova prtljažna vrata, ki prav tako sodijo med prepoznavne elemente velikih Citroënov, so priročna za uporabo in na ravni karavanov. Ponašajo se s široko in uporabno odprtino in nizkim nakladalnim pragom za enostavno in priročno vsakodnevno rabo.

 

    Privzdignjen položaj za boljši nadzor nad cestiščem

 

Njegov privzdignjen položaj zavoljo višjega podvozja kot pri klasični petvratni limuzini in kolesa velikega premera 720 mm z 19-palčnimi pnevmatikami Tall & Narrow, s katerimi je opremljena večina izvedenk, omogočajo vozniku višji položaj za vožnjo, ki ga zaradi večje varnosti in boljše vidljivosti visoko cenijo kupci vozil SUV.

 

Po zaslugi dolge medosne razdalje (2785 mm), ki je zagotovilo za izjemno bivalno udobje v zadnjem delu vozila, se C5 X ponaša z velikimi zunanjimi merami, saj v dolžino meri 4805 mm, v širino 1865 mm in v višino 1485 mm. Te vrednosti ga umeščajo v sredino segmenta D.

 

    Moderna in tehnološko napredna osvetlitev: videti in biti viden

 

C5 X je tako spredaj kot tudi zadaj pridobil nov svetlobni izraz znamke Citroën v obliki črke V, ki ga je vpeljal že novi C4. Tehnološko napredna osvetlitev, ki jo prepoznamo v množici drugih in nemudoma pripišemo znamki Citroën, zajema prednja žarometa na diode LED, ki so na voljo za vse izvedenke iz izbora. Tako podnevi kot ponoči dobro vidna osvetlitev izpostavi nadstandardno silhueto vozila C5 X.

 

 

Potniški prostor vozila C5 X je prežet s toplino, brezskrbnostjo in prostornostjo. Njegove razkošne površine vabijo na potovanje, nakazujejo na gostoljubje, izražajo edinstveno skrb za podrobnosti in ponujajo še nikoli videne praktične rešitve. Glavno besedo v gostoljubnem potniškem prostoru imata eleganca in udobje v povezavi z inovativno in diskretno tehnologijo, ki izhaja iz najpristnejše tradicije znamke Citroën.

 

 

C5 X zvesto sledi filozofiji znamke Citroën glede individualizacije podobe, zato so zanj v ponudbi izvirne kombinacije notranjosti, s katerimi lahko potniški prostor uredimo po svojem okusu. Notranjost se spogleduje s toplimi materiali, prefinjeno usklajenimi kombinacijami in izjemnim občutkom za podrobnosti.

 

Sedeži Advanced Comfort vozila C5  X so z vidika udobja drugim za vzor, tako da se potniki počutijo kot v svoji dnevni sobi. Zavoljo posebnega oblazinjenja, podobnega mehkemu ležišču, so nadvse udobni na dotik. Za izjemno udobje telesa med vožnjo poskrbita sloj penaste gume visoke gostote in strukturirana pena večje debeline, zaradi česar se potniki tudi na najdaljših poteh počutijo spočiti.

 

Vozilo C5 X je seveda opremljeno tudi z vzmetenjem Citroën Advanced Comfort, to je resnična ekskluzivnost znamke Citroën, ki poustvari učinek leteče preproge, značilen za legendarne Citroëne, in s pomočjo katere vozilo premaga vse ovire, od ležečih policajev in jarkov do hitrih zavojev in drugih neravnin na cesti. Priključno hibridna izvedenka C5 X pa zagotavlja še več nadzora z aktivnim vzmetenjem Citroën Advanced Comfort. S tremi razpoložljivimi načini sistem za nadzor vzmetenja poveča učinkovitost progresivnih hidravličnih omejevalnikov, tako da dodatno ublaži vzmetenje med fazami vožnje, ko vozilo preletava cestišče, in s tem ponuja še večjo učinkovitost zlasti v ovinkih.

 

Osrednja skrb znamke Citroën skozi celotno razvojno fazo vozila C5 X je bila kakovost bivanja. V prednjem delu je bivalni prostor zelo velik in odprt zavoljo udobnih sedežev in izčiščene armaturne plošče. Prostoren zadnji del vozila pa vabi k počitku in sprostitvi, ponuja izjemno veliko prostora za noge, udobne široke sedeže in veliko prostora nad glavami potnikov.

 

Za še več prostornosti poskrbi izjemno veliko svetlobe, ki v notranjost prodira skozi steklene površine, ki se razprostirajo vse naokoli vozila, vključno z zadnjimi vogalnimi stekli in veliko pomično panoramsko streho, skozi katero lahko svetlobo spustimo v notranjost, kadarkoli želimo.

 

Za še bolj sproščujoč občutek med potovanji je bila zvočna izolacija posebej dovršeno dodelana, o čemer pričajo zlasti prednja in zadnja zvočno izolirana večplastna stekla, ki zagotavljajo izjemno izolacijo pred motečimi hrupi iz okolice.

 

    Vsi aduti karavana: vsestranska uporabnost in praktičnost za vsak dan posebej

 

Praktičnost je bila pri oblikovni zasnovi modela C5 X proučena do potankosti. Da bi pritegnili zlasti evropske kupce, ki stremijo za vsestranskostjo, smo prtljažni prostor vozila C5 X zasnovali po zgledu karavanov, tako z vidika dimenzij kot tudi ekskluzivne končne obdelave: 545 litrov prostornine v prtljažniku, raven pod po preklopu zadnje sedežne klopi, s čimer se uporabna prostornina poveča na 1640 litrov, široka in funkcionalna odprtina vrat, nizek prag in ravne stene. Za lažje nakladanje prtljage poskrbi napenjalna pregrada prtljažnega prostora, ki je povezana z motoriziranimi vrati, ki imajo poleg tega tudi funkcijo za prostoročno upravljanje, tako da jih lahko odprete ali zaprete s polnimi rokami. V potniškem prostoru najdemo domiselno razporejena odlagalna mesta, ki imajo vrhunsko dodelano končno obdelavo, tako da lahko vanje odložimo, pospravimo ali skrijemo vse predmete za vsakodnevno rabo.